Nieuwsbericht

GPO 20 november 2017

Op 30 november 2017 geplaatst door

Het Groot Perinataal Overleg (GPO) van 20 november is ook deze keer goed bezocht: ongeveer negentig mensen waren aanwezig. Daaronder waren gynaecologen, verloskundigen, medewerkers uit de kraamzorg en uit de jeugdgezondheidszorg.

Er zijn vijf presentaties gehouden, die elk gingen over de speerpunten die het Netwerk de komende vier jaar heeft:

  • De inrichting van het Netwerk, en een overzicht van de speerpunten, door Pim Teunissen.
  • Cliëntparticipatie in het Netwerk, en de ondersteunende functie die de Geboortebeweging daarbij gaat vervullen, door Rachel Verweij.
  • Implementatie van de Zorgstandaard: de kernpunten en tips vanuit de ervaringen in Nijmegen, door Carola Groenen.
  • De uitkomsten van onderzoek naar de informatiebehoefte en de communicatie met laaggeletterde zwangere vrouwen, door Mirjam Fransen.
  • De essentie van en noodzaak voor de 1001 kritieke dagen-aanpak, door Marja Rexwinkel.

De prestentaties zijn hier te vinden.

In de discussies bleek dat er behoefte is aan kennisuitwisseling tussen de VSV’s en concretisering van de ondersteuning die het Netwerk kan bieden. De suggestie is gedaan om het werk tussen de VSV’s te verdelen: bijvoorbeeld één VSV werkt een deel van de implementatie van de Zorgstandaard uit, en een ander VSV een ander deel. Die suggestie gaan we na 1 januari oppakken.

Daarnaast signaleert Arijaan Valkenburg, gynaecoloog van VUmc, dat niet alle zorgverleners precies weten hoe het werkt met de bekostiging van onverzekerde zwangere vrouwen. Op de website vind je de informatie op een rijtje.  Lees hier het bericht van november 2017: Kostendekking van verloskundige zorg aan onverzekerde zwangeren.

 

Anita Romijn coördinator van het Netwerk vanaf 1 januari 2018

Anita Romijn is de nieuwe coördinator van het Netwerk. Zij start per 1 januari, voor twee dagen per week (dit is de maximale financiering van ZonMw).

Anita kent het Netwerk al tamelijk goed. Ze is gezondheidswetenschapper en aan het promoveren op de Locomotive studie. Deze studie gaat over de samenwerking tijdens de acute overdracht, het gebruik van de SBARR en de teamtraining ter versterking van de samenwerking. Aan de studie hebben een aantal VSV’s in de regio Noordwest Nederland meegedaan. Anita is haar promotietraject aan het afronden. Na 1 januari zal ze zich voorstellen en haar werkwijze toelichten.
 

Aangepaste structuur van het Netwerk

De inrichting van het Netwerk wordt in een paar opzichten aangepast. De presentatie van Pim Teunissen zegt hier meer over. Er komen twee adviesraden, een adviesraad bestaande uit de vertegenwoordigers van de VSV’s en een multidisciplinaire adviesraad (voorheen de stuurgroep). Beide adviesraden dragen elk de onderwerpen aan die de agenda vormen van het Netwerk. Elk van deze raden heeft een lid in het kernteam. Het kernteam bestaat verder uit Joke Klinkert, het vaste lid namens EVAA (de Amsterdamse verloskundigen), de penvoerder van het project (Pim Teunissen, VUmc of Marjolein Kok, AMC), en de voorzitter, Gea Vermeulen.

In het vroege voorjaar wordt er een VSV-vertegenwoordigersoverleg gepland, waarin ook de voordracht voor het kernteam wordt gedaan. De datum volgt!

De multidisciplinaire adviesraad kent een paar vacatures: voor een klinisch verloskundige, een eerstelijns verloskundige van buiten Amsterdam, een vertegenwoordiger van de kraamzorg en een huisarts.

Mocht je geïnteresseerd zijn, heel graag! Na 1 januari herhalen we de oproep nog eens, en geven we meer informatie over wat we van je vragen en wat je van ons kunt verwachten. Ook deze raad komt in het vroege voorjaar weer bij elkaar.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Home HomeOverzicht VSV'sWerkgroepenConsortia Inloggen
Ik wil bijdragen:
Sluiten