Profiel

Profielfoto van Marinka Post

Marinka Post

Plaats organisatie: Leeuwarden
Functie: Gynaecoloog
Lid sinds: 20-11-2018
Profielfoto van Marinka Post
Beste mensen, zie hieronder bericht van Sanne Gordijn, perinatoloog UMCG. Van de vrouwen die Covid in de zwangerschap doorgemaakt hadden en die in de 2e lijn bevielen zijn de placenta's, na toestemming van de vrouw, ingestuurd naar PA. Dat zal dus vanaf vandaag niet meer gebeuren. Gr Marinka ---------------------------------------- Geachte collegae, Allereerst hartelijk dank voor de aandacht voor de COVID placenta’s vanuit de regio! Vorig jaar mei heb ik in de regio verzocht om de placenta naar de PA te doen (lokaal en indien niet beschikbaar naar het UMCG) indien een patiënte COVID had doorgemaakt of op dat moment had. Dat was omdat er uit preliminary data vanuit de groep van Rebecca Baergen in New York bleek dat er mogelijk placentaire afwijkingen waren bij/na COVID 19 infectie. Het idee was om de placenta op patiëntindicatie in te sturen (gezien de aanwijzingen in de literatuur en aangezien we geen financiering hadden) te kijken waar de niches lagen in de literatuur en of we op korte termijn naar RNA replicatie aan de foetale zijde zouden kunnen kijken. Gelukkig voor de zorg is de echte golf bij ons uitgebleven maar dat maakt ook dat de aantallen veel te laag zijn om nu onderzoek te doen. Dat naast het feit dat er wereldwijd enorm veel onderzoek wordt gedaan naar COVID en de placenta’s eigenlijk niet echt typische afwijkingen vertonen deed me besluiten te stoppen met de poging de placenta’s in kaart te brengen. Nog steeds is het uiteraard zo dat op patiëntindicatie de placenta naar de PA gaat maar ik ga niet meer proactief nastreven om gegevens te verzamelen. Nogmaals dank voor de moeite! Ik dank iedereen voor het meedenken en de moeite. Met vriendelijke groet, Sanne Gordijn
U bent de eerste om te reageren.
Profielfoto van Marinka Post
MCL opent vier ‘neo-suites’

 

Op 6 oktober 2020 opent het MCL vier ‘neo-suites’. Dit zijn kraamsuites die speciaal zijn ingericht voor baby’s die extra zorg nodig hebben.

 

Baby’s die extra zorg nodig hebben kunnen vanaf 6 oktober 2020 bij hun ouders op dezelfde suite verblijven. Het gaat hierbij om baby’s die medium care zorg nodig hebben. Voorbeelden hiervan zijn: het krijgen van sondevoeding, toepassen van lichttherapie bij ‘gele baby’s’, observeren van baby’s na medicijngebruik van moeder, of wanneer een baby een infuus nodig heeft voor een infectie of een te lage bloedsuikerspiegel. Op de neo-suite kan de baby zo nodig in een couveuse liggen. Ook wanneer de moeder extra zorg behoeft na de bevalling is de neo-suite geschikt. Op de neo-suites zullen de kraam- en neonatologieverpleegkundigen intensief samenwerken. De ouders verblijven 24 uur per dag bij de baby en participeren in de zorg.

 

Het MCL beschikt sinds januari 2020 over 14 kraamsuites, waar moeder, kind en eventueel partner in een huiselijke omgeving kunnen verblijven. Deze kraamsuites zijn bedoeld voor gezonde zuigelingen. Met de opening van de vier neo-suites kan ook een meer huiselijke omgeving worden geboden aan ouders en kind wanneer extra zorg nodig is.

U bent de eerste om te reageren.
Home HomeOverzicht VSV'sWerkgroepen Inloggen
Ik wil bijdragen:
Sluiten